• 617130743
  • patrimonicoloniasedo@gmail.com

Notícies

Sortida guiada per l’entorn de Can Sedó (2023)

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra el dia 5 de juny, l’Associació per a la Defensa de la Colònia Sedó i el seu entorn i el Club Excursionista Esparreguera s’han coordinat per organitzar una Sortida guiada per l’ entorn de les Roques Blaves i Can Sedó, que tindrà lloc el proper dissabte, 10 de juny, a les 9 del matí, amb sortida des de la Plaça de la Serralada d’Esparreguera.

Aquesta activitat, gratuïta i adreçada a un públic familiar, té com a principal objectiu apropar als participants una part del nostre entorn més proper, que disposa d’un alt valor geològic, paisatgístic, natural i històric, molt vinculat en determinats moments a l’esdevenir de la Colònia Sedó. És per això que organitzem aquesta activitat sota el lema “Tots fem palanca”.

Amb aquesta activitat busquem fer una passejada amable pels nostres voltants amb la finalitat d’oferir alternatives de lleure naturals per a aquells que no ho coneixen aquest entorn o que volen apropar-s’hi amb la voluntat de saber alguna cosa més. Ho faran sota la supervisió d’un acompanyant que els guiarà al llarg del recorregut i els anirà facilitant les informacions adients en els diferents punts d’interès pels que anirem passant durant la nostra caminada.

Aquesta acció la fem coincidir amb el “Dia mundial del Medi Ambient” perquè, a banda de desenvolupar-se en un entorn natural d’especial rellevància, al llarg del recorregut poden sorgir interessants reflexions sobre l’ús que s’ha fet en el passat i que fem actualment d’alguns dels recursos naturals més preuats (l’aigua, l’extracció d’àrids, les argiles i altres minerals).

L’activitat està limitada a 100 participants! Si ens voleu acompanyar, podreu fer les vostres inscripcions clicant el següent botó:

Sortida guiada per l’entorn de Can Sedó (5 de juny de 2021)

L’Associació per a la Defensa de la Colònia Sedó i el seu entorn i el Club Excursionista Esparreguera, hem unit esforços per organitzar aquesta activitat adreçada a un públic familiar, que té com a principal objectiu apropar a un ampli ventall de persones una part del nostre entorn més proper que té un alt valor geològic, paisatgístic, natural i històric, molt vinculat en determinats moments a l’esdevenir de la Colònia Sedó.

Amb aquesta activitat busquem fer una passejada amable pels nostres voltants amb la finalitat d’oferir alternatives de lleure naturals per a aquells que no ho coneixen prou o que volen apropar-se a aquest entorn amb la voluntat de saber alguna cosa més. Ho faran sota la supervisió d’un acompanyant que els guiarà al llarg del recorregut i anirà donant les indicacions adients en els diferents punts d’interès pels que anirem passant durant la nostra caminada.

Aquesta activitat la fem coincidir amb el “Dia mundial del Medi Ambient” perquè a banda de desenvolupar-se en un entorn natural d’especial rellevància, al llarg del recorregut poden sorgir interessants reflexions sobre l’ús que s’ha fet en el passat i que fem actualment d’alguns dels recursos naturals més preuats (l’aigua, l’extracció d’àrids, les argiles i altres minerals, etc.)

Us podeu inscriure aquí.

BREU DESCRIPCIÓ DE L’ITINERARI I DE L’ACTIVITAT

  • Sortida esgraonada a partir de les 9 del matí de la Plaça de la Serralada.
  • Parada 1: Les Setze Fonts el sobreeixidor de la galeria construïda al 1860 per la Companyia d’aigües Vidal i que va portar l’aigua corrent a les cases de la vila. Josep Puig i Llagostera va participar en la seva construcció, (minut 5 del recorregut).
  • Parada 2: Mirador de les Roques Blaves des de les antenes, entre Can Sant Joan i Can Roca. Vista de l’aflorament de les Roques Blaves i del cementiri de Can Sedó, (minut 20 del recorregut).
  • Parada 3: Can Roca, masia del s. XVIII, comprada i reformada a mitjans del s. XIX per Magí Puig i Carsi, nebot i accionista de l’empresa Sedó, amb una clara influència en el disseny de la porxada de l’estil colonial cubà, (minut 30 del recorregut)
  • Parada 4: Ens apropem a l’aflorament de les Roques Blaves. Des del 1r mirador (apunt sobre les restes del Mas Vidal) s’hi veu molt bé la línia de la falla. En el 2n mirador (minut 40) també es veu la línia de la falla a l’altra banda (cap a Montserrat) es veuen algunes roques del recorregut (gresos vermells i calcàries). En realitat les Roques Blaves es veuen sovint al llarg de tot l’itinerari. A partir d’aquí anem baixant fins arribar a la Riera del Puig. Un cop arribats a la riera hauríem d’anar al cementiri de la Colònia Sedó, però les dificultats d’accés (hi ha molta vegetació) probablement no ho faran possible.
  • Parada 5: Estem a la Riera del Puig (1 hora i 10 minuts) toquem les Roques Blaves. Es pot fer en un lloc just a sota de l’esplanada de l’església del Puig prop de la casa que hi ha a la riera (Cal Teodoro), a la riba esquerra (bastant a prop de la carretera de Can Sedó). Després seguim per la riera fins la desembocadura. La història de l’antiga església parroquial del Puig també va estar durant molt de temps lligada a la Colònia (aquí es va casar en Josep Puig i Llagostera i fins la construcció de l’església de la Colònia aquí venien a fer els oficis religiosos els obrers), però probablement significa allargar sensiblement el recorregut i potser no és possible fer-ho.
  • Parada 6: Arribem al Llobregat. Vista de la Palanca i explicació sobre la seva història i la seva importància. Actualment està feta malbé per l’impacte de la gran riuada de 1971, també es pot veure la desembocadura de la riera en el Llobregat, la creació de l’Areny i les restes vegetals que ens indiquen fins on ha arribat l’aigua recentment (aproximadament 1,30 de recorregut).
  • Parada 7: Iniciem el camí de retorn a Esparreguera. Parada a la Font de la Barona, un lloc emblemàtic d’esbarjo per a molts esparreguerins i esparreguerines i obrers de la Colònia (1,35 de recorregut).
  • Parada 8: Des de la Font de la Barona iniciem el camí de tornada pel camí de La Padrineta. Marcar els tres trams: la bòvila, el camí dels plataners, travessem pont del Saig i tram final per on passa actualment gran part de l’aigua sobrant de la mina.
  • Arribada a Esparreguera: Entrem al poble a l’alçada de la plaça de l’església, (1,50 minuts aproximadament).

Nota: els temps estan calculats només fent el camí seguit, sense els temps de durada de les diferents parades que es poden fer als llocs indicats. La durada real de l’activitat, per tant serà superior.

ORGANITZACIÓ DE L’ACTIVITAT

  • Sortida esgraonada en petits grups a partir de les 9 del matí de la Plaça de la Serralada (a la zona de Can Comelles).
  • Cada grup comptarà amb la presència al llarg del recorregut d’un acompanyant de l’organització, que a banda de guiar al grup al llarg de tot l’itinerari, farà petites observacions en els principals punts d’interès previstos en l’itinerari.
  • Animem als participants que ho desitgin a venir amb la samarreta de “Tots fem Palanca”, una manera divertida i fàcil d’anar difonent el missatge de que entre tots podem anar aconseguint petites transformacions i reivindicar, de pas, la importància de recuperar un símbol tant destacat del nostre passat com és La Palanca sobre el riu Llobregat, ara que rememorem els 50 anys de la seva destrucció amb motiu dels aiguats de 1971.
  • La durada total prevista per aquesta activitat és de tres hores aproximadament, comptant les parades que es puguin fer pel camí.
  • L’activitat està organitzada seguint les indicacions i la normativa COVID vigent en l’actualitat.

INSCRIPCIONS

  • Per participar en l’activitat és imprescindible realitzar una inscripció prèvia i el nombre de places és limitat. Cliqueu AQUÍ

L’Institut Català del Sòl, INCASOL, presenta la Colònia Sedó d’Esparreguera a EUROPAN16 -Ciutats vives

EUROPAN és un concurs europeu de caràcter bianual d’idees urbanes i arquitectòniques que té per objectiu aprofundir en el coneixement i la investigació en el camp de l’hàbitat i de l’urbanisme, a través de l’intercanvi entre arquitectes menors de 40 anys dels països europeus que s’han sumat a la iniciativa. A partir d’un tema concret, les ciutats proposen emplaçaments urbans on desenvolupar-lo i els seleccionats s’ofereixen als joves arquitectes que desitgen participar en el concurs.

Més de 150 persones han participat en el recorregut pel Polígon Industrial i la Colònia obrera de Can Sedó

Un any més l’Associació per a la defensa de la Colònia Sedó i el seu entorn ha col-laborat en els actes de la Festa Major d’Hivern d’Esparreguera. Malgrat la pandèmia i totes les restriccions que estén vivint actualment volem participar en la dinamització cultural i en millorar el coneixement de la nostra història i el nostre entorn.
Les visites que hem organitzat pel Polígon Industrial i la Colònia obrera de Can Sedó un cop més han tingut una gran acceptació i més de 150 persones ens han acompanyat aquest cap de setmana en el nostre recorregut.
Ens hem de felicitar tots per la participació i procurar que en la mesura del possible la festa i la cultura continuïn vives i amb propostes de futur.

L’Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i del seu Entorn satisfeta per la iniciativa de presentar el patrimoni de la Colònia al fòrum Europan

L’INCASOL, propietari del 50% del terreny de l’antiga Colònia Sedó, després de 15 anys pràcticament sense promoure cap iniciativa al voltant de la Colònia, ha decidit donar un pas endavant i comença a bellugar-se. Concretament forma part del grup de 7 propostes que España presenta a l’EUROPLAN-16, un concurs biennal d’idees urbanes i arquitectòniques que la Unió Europa finança buscant respostes innovadores. Enguany busca projectes que potenciïn eines ecològiques, de respecte al medi ambient i inclusives. Pensem que la Colònia encaixa perfectament en aquest marc.
Des de l’Associació per a la Defensa de la Colònia Sedó ens felicitem per aquesta iniciativa i ens sumem al projecte que ara es posa en marxa. Considerem que pot ser molt positiu per diferents raons: en primer lloc perquè projecta la Colònia a escala europea i la posa en el mapa de les institucions de l’UE, un àmbit que hem de tenir present tant ara com en un futur ; en segon lloc perquè encaixa amb la idea de regeneració global de tot l’àmbit relacionat amb la Colònia i el seu entorn; en tercer lloc perquè ha de significar una millora en les condicions de vida de les famílies que actualment hi viuen i finalment perquè ha de permetre tractar de manera adient espais emblemàtics de la Colònia que actualment estan deixats de la mà de deu.
Modestament, des de l’Associació considerem que la tasca realitzada durant els darrers anys ha anat sensibilitzant i creant i ambient propici que ara comença a donar alguns fruits, com l’aprovació inicial del BCIL feta uns mesos enrere pel ple de l’Ajuntament o la iniciativa que era es posa en marxa. Hem col•laborat puntualment amb l’INCASOL en l’elaboració de part del projecte fen tasques d’assessorament, proporcionant informació sobre la Colònia i ajudant en la gravació d’imatges i per això mateix ens sentim una mica copartícips de tot plegat. Sort i endavant.

Participa al concurs fotogràfic #ColoniaSedoGeometrica a Instagram.

El Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, conjuntament amb l’Associació per la defensa de la Colònia Sedó i el seu entorn i el Centre d’Estudis Comarcal del Baix Llobregat convoca el concurs fotogràfic #ColoniaSedoGeometrica a Instagram.
L’interior del Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera amaga una infinitat de formes geomètriques. Vells engranatges, politges, la dinamo… Trobar-les i fotografiar-les té premi! Juga amb la simetria i les diferents perspectives, amb les textures, materials i colors, i mostra’ns la part més estètica d’aquesta antiga fàbrica.

BASES
Totes les persones que vulguin participar al concurs hauran de publicar des d’un compte públic a Instagram fotografies que reflecteixin formes geomètriques de la visita o de les activitats a l’interior del Museu de la Colònia Sedó. Per participar-hi, caldrà que els usuaris siguin seguidors del compte @museucoloniasedo, facin constar l’etiqueta #ColoniaSedoGeometrica al text de la imatge i que etiquetin el compte @museucoloniasedo a la publicació.
La participació és gratuïta i es poden presentar tantes fotografies com es vulgui. Totes les que compleixin les condicions anteriors entraran en el concurs sempre que no infringeixin els drets de propietat intel•lectual ni cap altre dret de tercers. S’accepten fotografies capturades des de qualsevol dispositiu: càmera digital o analògica, mòbil, tableta, etc.
El termini de participació comença l’1 de novembre de 2020 i acaba el 31 de maig del 2021. Al final de cada mes, des de novembre fins a maig, el jurat triarà una fotografia finalista (5 en total). El 2 de juny de 2021 s’anunciarà la darrera finalista, i 4 de juny es farà públic el veredicte del concurs.
Els finalistes seran contactats a través d’un missatge a la seva fotografia, es publicarà la seva imatge al compte del @museucoloniasedo i el nom del guanyador al web i als comptes de Facebook i Twitter del Museu. Els guanyadors hauran de posar-se en contacte amb l’organització al correu info.mnactec@gencat.cat per tal de gestionar l’entrega del premi.
El jurat està format per responsables del Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i de l’Associació per la Defensa de la Colònia Sedó i el seu entorn.
PREMI
El premi és una capsa-regal Moments inoblidables de Fent País, que permet escollir entre 130 experiències a Catalunya per a 1 o 2 persones: nits en cases rurals o hotels, menús gastronòmics, spa i sessions de benestar, vies ferrades i barrancs, raquetes de neu, etc. En cas que no sigui possible adquirir aquest regal, s’oferirà un obsequi de valor similar. El premi no serà bescanviable pel seu import en metàl•lic ni per cap altre premi.
AVÍS LEGAL
En publicar imatges a través d’Instagram amb l’etiqueta #ColoniaSedoGeometrica, l’usuari accepta que les seves fotografies siguin publicades al web i a les xarxes socials del Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera. Pel simple fet de participar, el fotògraf acredita que és autor de les fotografies i que cap d’elles contravé de cap manera cap dret públic o privat. Els participants cedeixen al Museu els drets de reproducció de les fotografies publicades amb l’etiqueta ja esmentada, amb motiu de la seva participació en aquest concurs. Les fotografies participants es podran utilitzar per a la difusió i la publicitat. No es farà un ús comercial d’aquestes fotos.
RESERVES
El concurs es reserva el dret de retirar de la competició aquelles fotografies que no compleixin els requisits que s’especifiquen en aquesta convocatòria, així com aquelles que transgredeixin els criteris de publicació associats a la xarxa social.
ACCEPTACIÓ
La participació en el concurs implica l’acceptació d’aquestes bases. La no acceptació per part dels participants comportarà l’exclusió en el concurs.
.

Comencen els treballs de desbrossament del camí que dona accés a la palanca de la Colònia Sedó

Membres de l’Associació per la defensa de la Colònia Sedó i el seu entorn han iniciat els treballs de desbrossament del camí que porta al pont de ferro i que dona accés a la palanca de la Colònia des del costat d’Esparreguera.
Aquesta entrada permetrà tenir un punt de visibilitat a la palanca en les visites guiades que es fan al recinte de la Colònia Sedó.


Regularment l’Associació organitza visites guiades a l’exterior de la Colònia Sedó. Aquest indret s’incorporarà als 17 que actualment es visiten en aquesta antiga colònia tèxtil.

… i sé que algú, en el temps, servarà el meu record.

El passat 19 d’octubre moria en Xavier Sedó Conde amb qui des de l’Associació per la preservació de la Colonia Sedó i el seu entorn havíem mantingut una bona relació, fins i tot feia poc que ens manifestava el seu interès en visitar el Museu i la colònia amb la seva família. Fa un any i escaig, ens va rebre al seu despatx on, tant ell com la seva filla, ens dedicaren moltes atencions i efectuàrem l’entrevista que poden llegir a continuació. Personalment, a mesura que avançava l’entrevista vaig anar descobrint la persona i deixant de banda “l’amo”. I em quedo amb això, amb la persona. Descansi en pau Xavier.

 

Xavier Sedó, l’últim gerent de la fàbrica de Can Sedó

Entrevista a Xavier Sedó Conde, realitzada per Joana Llordella i publicada a la Revista Setsetset al març de 2019

https://www.setsetset.cat/entrevista/100373/lultim-gerent-de-la-fabrica-de-can-sedo#.X5CERAmPwZw.whatsapp

Entrevista a Maria Visa CEO d’MTS Tech, amb seu al Polígon de Can Sedó

Amb aquesta entrevista, des de l’Associació per a la defensa de la Colònia Sedó i el seu entorn, iniciem una sèrie on ens anirem trobant amb diferents empresaris i emprenedors del Polígon Industrial de Can Sedó d’Esparreguera.
La zona fabril de la que va ser la Colònia tèxtil més gran d’Espanya, acull avui en dia mig centenar d’empreses que es dediquen a tota mena d’activitats. A través d’aquestes entrevistes volem anar-les donant a conèixer, saber a què es dediquen i que ens expliquin com desenvolupen la seva activitat en un entorn històric amb un Patrimoni Industrial tan singular com aquest.

Carta de l’Associació Colònia Sedó – Estiu 2020

Benvolguts amics i amigues,

Aquest 2020 està sent un any molt estrany i les incerteses que ens envolten ens han estroncat molts plans i projectes de futur tant a nivell personal com col·lectiu. Això, evidentment ha afectat als plans de l’Associació i ha frustrat algunes iniciatives que ja estaven planificades i a punt d’executar-se.

Malgrat totes les circumstàncies adverses abans esmentades, hi ha tres fites que han estat una realitat el darrers mesos i que pensem cal posar en valor i que mereixen ser destacades:

  • La reobertura del Museu de la Colònia i la signatura del conveni de col·laboració entre el Centre d’Estudis Comarcal i el Museu de la Ciència amb una vigència de 4 anys, amb la col·laboració de l’Associació en tot el procés i en la programació d’activitats per dinamitzar-lo (concurs de fotografia, actuacions musicals en coordinació amb l’Escola Municipal de Música, etc.)
  • La posada en escena de l’obra teatral ambientada en la vida de la Colònia “Fins que el darrer toc de sirena ens alliberi”, escrita i dirigida per la Joana Llordella. De fet l’últim gran acte públic que vam poder fer abans del confinament.
  • I, en tercer lloc, l’aprovació del BCIL de la Colònia Sedó, eina bàsica per organitzar i planificar el futur de la Colònia i el seu entorn i sobre el qual ja vam fer públic el nostre posicionament i propostes a través de dos articles publicats a la revista “Setsetset” i al butlletí mensual del CECBLL.

A banda d’aquestes actuacions, també s’han engegat altres activitats que cal posar en valor: per una banda l’entrevista per Instagram en directe amb el nostre alcalde que va fer la directora del CECBLL i membre de la Junta de l’Associació Esther Hachuel i per altra la reunió que a començaments de juliol es va fer en el mateix espai del Museu amb membres de la Petita i Mitjana empresa del Baix Llobregat, organitzada pel CECBLL i a la qual també vam assistir: A través d’aquesta iniciativa busquem estrènyer llaços de complicitat amb el teixit empresarial de la comarca, donar a conèixer la Colònia i que tot plegat pugui fructificar en la realització de plans de futur de caràcter cultural que ens ajudin a projectar més i millor la Colònia els propers anys.

A hores d’ara resulta molt difícil poder planificar i fer previsions per les properes setmanes o fins i tot mesos, malgrat tot hi ha algunes línies de futur en les que cal treballar i tenir presents anar posant en marxa així que les circumstàncies ens ho permetin:

  1. Reprogramar, quan es pugui i tot esperant que les circumstàncies siguin més favorables, alguns dels actes que no es van poder realitzar, principalment les actuacions musicals, la celebració d’una jornada científica vinculada al tema de l’aigua, el seu aprofitament com a font d’energia, el futur d’aquest recurs, o algunes sortides culturals a altres centres vinculats amb el patrimoni industrial i el món de les colònies, etc.
  2. Fer reportatges per ser editats en vídeo i penjats a les xarxes sobre aspectes vinculats amb la Colònia, des de presentacions d’algunes empreses singulars que treballen al polígon a temes vinculats amb la història i l’entorn de la Colònia (la baixada de la Padrineta, la història de la Palanca i el seu entorn natural, etc.).
  3. Treballar en l’elaboració d’un pla de futur d’usos de la Colònia a partir de l’aprovació del BCIL que serveixi per diferents administracions: Ajuntament, Museu Nacional de la Ciència, etc. En aquest sentit ja tenim previstes reunions amb totes dues entitats a partir del mes de setembre.
  4. Continuar treballant en tasques vinculades amb la recuperació de la memòria i històries de vida de persones relacionades amb el passat de la Colònia.

Aquestes son algunes de les idees i projectes que tenim previst impulsar els propers mesos. Com podeu veure no ens volem aturar i continuem plens d’iniciatives vinculades amb el nostre projecte i que pensem que a la llarga acabaran per donar forma a una sòlida realitat cultural al voltant de la Colònia Sedó i el seu entorn.

Per tot plegat, necessitem del vostre suport i complicitat, del vostre recolzament sense el qual l’activitat de l’Associació per el seu sentit.

Moltes gràcies, que tingueu el millor estiu, seguim endavant i continuarem estant en contacte,

Esparreguera, juliol de 2020

Josep Mª Cobos

President de l’Associació